tirsdag 23. oktober 2012

Rosa Gallica–franske roser

image Jeg er ikke sikker på hvor mange jeg har fra før, men nå har jeg iallefall bestilt flere. Jeg skal skaffe meg en oversikt i løpet av vinteren.

Jeg bestilt de som de hadde på Rosa Røyse, som jeg ikke hadde.
Kilde: Rosa Røyse, www.rosaroyse.no
Rosa Gallica
(Fransk rose). Rosa gallica er den eldste gruppe av de gamle hageroser. I begynnelsen av 1800 tallet fantes i Frankrike flere tusen sorter av Rosa gallica men da remontantrosene kom forsvannt de fleste av de, så idag er det bare et par hundred sorter igjen. Det er vanligvis lave buske som setter mange rottskudd og mange trives godt på mager jord. Gruppen har både enkle og tett fyldte roser og fargevariasjonen er stor. Fra hvit over rosa og rød til de mørk fiolette roser som Hippolyte og Cardinal de Richelieu der nesten kan bli gråblå. Den eldste gallica rose er R. gallica 'Officinalis' også kaldet Apotekerrosen. 'Rosa Mundi' er en av de beste stripete roser og mutant av 'Officinalis'.

Bestillingen er på barrotsplanter og det blir spennende. I tillegg tenker jeg at jeg reiser en tur til Hesleberg gartneri og plukker noen planter som jeg har lyst på…
image

Alain Blanchard
Belle de Crecy
Belle Isis
Belle sans Flatteri
Cardinal de Richelieu
Charles de Mills
Complicata
Duc de Guiche

Jenny Duval
President de Zeze
Sissinghurst Castle
Tricolore de Flandre
Tuscany
Violaceae

I tillegg kjøpte jeg jo tre nye, nylig – se forrige innlegg.

Bildene er mine og det første er Rosa Mundi (polkagrisrose), innkjøpt i år. Den siste er Jenny Duval og den døde hos meg. Den er ikke særlig herdig, som ikke tålte elgtramp og Husqvarna gressklipper! Jeg bestiller den allikevel på nytt – tar sjansen… – så nå, nå gleder jeg meg til våren!

Ingen kommentarer: