fredag 21. mai 2010

Jeg skylder på munkene og vegvesenet!

Direktoratet for naturforvaltning har sendt ut et forslag på høring om å forby utsetting av lupiner og rynkeroser. Forslaget gjelder selvsagt fremmede arter som gjør skade i vår natur. Jeg har både lupiner og rynkeroser i hagen.

Problemet er at de fortrenger andre arter/planter. Sannheten om disse plantene er at de i stor stil har spredd seg fra sentrale plantinger - utført av offentlige organer (stat og kommune). Lupin er en ekte mormorsplante - som var under streng kultur i hagene - likeså for rynkerosene. Masseplantinger - uten stell og streng kultur vil spre seg i stort omfang på de stedene som har temperatur til det.

Når det gjelder Iberiaskogsneglen synes jeg det offentlige har vært lite aktive. Det er stort sett privatpersoner som har engasjert seg i den jobben. For ikke å snakke om liljebillene - som bare har en naturlig fiende: meg!

Offentlig unnfallenhet burde vært med i dette høringsforslaget, samt en plan for fjerning av det som er sådd/plantet av statsforvaltningen. Det er sjeldent dere vil høre dette fra meg. Jeg har stor tiltro til det offentlige - men når en statsetat (les: vegvesenet) massesår lupiner og planter rugosa - så må statsforvaltningen ta ansvar for det. Fjerning av lupin vil være en enkel (men dyr) sak - ved å harve opp alle røtter før planten er i blomst - da dør den straks. Den tåler ikke det. Hvis den ikke får sådd seg er det heller ingen ny blomstring.

Jeg mener det er viktig å ta hensyn til fremmede arter som fortrenger andre - men vi har hørt lite om bekjemping av kveke, skvalderkål og løvetann som sprer seg stort nettopp i grøftekanter på offentlige områder! Disse fortrenger planter i stor stil - men ble innført for så lenge siden at vi har glemt at de er innført. Det spørs om lupiner og rynkeroser er en større trussel enn f.eks. skvalderkål som er den mest effektive bunndekkerplanten jeg kjenner til i Norge.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nå ble jeg sittende å lure på hva jeg skal mene om dette. Selv synes jeg blomstene er vakre, og en naturlig del av sommerbildet. Men om disse lupinene er imperialistiske, må jeg kanskje tenke meg om... hm.

Ønsker deg en deilig pinse (- det blir vel i hagen:)

Klem
Lilli

liven sa...

Setter kjetting rundt hagen min....rugosaen min får de ikke ta!!!! Og ikke lupinene heller...selv om jeg ikke har så mange av de!!! Høres helt sprøtt ut...det må da være andre ting å bekjempe ja!!!!

ha en fin pinsehelg Hanne

Marie sa...

Eg er så samd med deg!
Eg har også både rynkeroser og lupiner i hagen, men har full kontroll på dei.

Når det gjeld iberia-skogsneglen høyrde eg at det skulle løyvast millionbeløp til å bekjempe dei i år. På kva måte spør eg meg. Ved å sette ned eit utval kanskje?
Nei, del heller ut gratis Nemaslug til hageeigerar og kommunar slik at alle kan gjere eit felles framstøt nokolunde samstundes, då hadde det kanskje hjelp på problemet.

Ha ein fin kveld :)

Monicas Hage sa...

Helt enig...

AnneH sa...

Flott innlegg. Er så enig med deg.