fredag 11. november 2011

Constanse Spry og Arnbrodd.

image Constranse Spry er vellykket i hagen min – og har greid seg fint de to siste vintere her (som jo har vært fryktelig tøffe).  Dersom du har et sted, ca. sone 5, som er litt utsatt, men som fortjener en vakker rose  er dette et alternativ.

Det eneste som er litt synd med Constanse Spry er at hun blomstrer bare en gang – men det er til gjengjeld i mengder. Jeg har hele tre Constanse Spry i min hage.
En knytt opp til et staur i et bed og er plantet sammen med en Arnbrodd. Den står også sammen med Geranium Pratense og Hauchera som bunndekkere, ved siden av  en rød vrihassel og en Brother Cadfael, som tar over når Constanse er ferdig. De andre to er plantet foran en fjellknaus – som det er meningen  de skal dekke om noen år, sammen med et par klematis.

Constanse Spry er en rose fra David Austin – og hans første hybrid (1961). Den dufter vidundelig og med krydderduft (myrra). Den står flere plasser som en rose i sone H4 – men jeg tror den tåler mer, siden den har stått hos meg i tre år uten å fryse nevneverdig ned i disse kalde vinterene (barfrost fra november 2010 og lange, strenge kuleperioder hele vinteren og ned til iallefall –25 grader vinteren 2011).  Den får ofte flekker på bladene utpå sommeren, men den er like fin året etter. Den kan bli opp til tre meter i gode strøk og egner seg som klatrerose. Plant den i nærheten av der du sitter. Det har ikke jeg gjort dessverre – men det er bare et tidsspørsmål før jeg planter en til i nærheten av sitteplassen vår.

1 kommentar:

Villrose sa...

Åja, hun er fin! Jeg har to. Den ene har en ordentlig bue å klatre på. Den andre prøver jeg å få til å klatre på et berg. Selvfølgelig vil den heller bøye seg utover der man skal gå (vrien dame!). I sommer bandt jeg steiner til grenene og la dem på berget. Så får vi se...