fredag 9. desember 2011

Vakre riddersporer

image Stauder med roser er en “vitenskap” i seg selv. For meg har det tatt lang tid å finne stauder som passer til rosene. Jeg vil si at jeg er på vei – men at jeg fortsatt trenger noen år før jeg er utlært.

Foreløpig har jeg en plan som er ikke eksisterende. Jeg planter, ser, flytter og kjøper mer. Det er skikkelig vanskelig. Både med farger, høyder osv. Helhetsinntrykket er det jeg jakter på.

Denne riddersporen passer til flere ting – med det hvite og med mørkt øye. Den var fin til de mørke cosmosene og til de rosa rosene. Den sto helt feil, med hensyn til høyden – jeg flytter den til neste år!
Jeg suger inspirasjon fra Helen Fredholm, engelske hageblader, danske hagebøker og norske staude og rosebøker. Jeg har virkelig brukt mye tid på å finne gode kombinasjoner – og slik det er i dag, synes jeg noen små felt fungerer. Resten er så dårlig satt sammen at det bare er å grave… på den anne side, jeg liker å grave. Liker å flytte og i år har jeg sådd en haug med stauder i drivbenker. Det blir spennende å se om det blir noe av. Mye har spira i høst pga varmen… pytt samme – jeg tar det jeg får!

4 kommentarer:

Mari Anne sa...

Alchemilla mollis, stormarikåpe er en god rosenabo. Den er limegrønn og sier ikke så mye men fyller godt ut rundt føttene og er pen det meste av året. Geranium kan også være en aktuell kandidat

Maria sa...

Så godt å høre at det ikke bare er meg som prøver og feiler:) Det er lenge siden jeg har hatt roser, men min mormor hadde nydelige rosebed. Hun kombinerte alltid blåklokker og roser, med noen ettårige vekster innimellom. Hun hadde en sånn 50-talls hage som var helt fantastisk. Om våren hadde hun løk (krokus, påske og pinseliljer) i rosebedet.
Ønsker deg lykke til med planlegging og graving! Del gjerne med deg når du finner noen gode kombinasjoner:)
God helg!
maria:)

Fru.Underberget sa...

Vet du, nå gleder jeg meg litt til at jula er over og jeg kan fokusere på hageplanene igjen:-) Jeg har første sesong med roser bak meg, og foreløpig har jeg bare kombinert roser og lavendel i bedene mine.

Mia sa...

Ett känt problem, hittills har det blivit mest lavendel..