torsdag 19. mai 2011

Bonderoser

Jeg har to av dem - og de er svært gamle begge to. De er de tidligste pionene som blomstrer og bærer navnet sitt med rette. Tidligere ble de brukt som erstatning for roser - og sto ofte på gårder og i nyttehager som pynt. De krever ingenting stell, men blir litt finere hvis de slipper mye ugress rundt seg og hvis de får litt gjødsel.

Jeg må nok vente ett par - tre, fire uker ennå før de blomstrer - men jeg tenker at det blir tidligere i år enn årene før.

Jeg har aldri sett dem så store og struttende som i år. Den ene bonderosa som jeg har har stått på gården i mange, mange år. Den andre er fra min oldemors hage i Langesund. Det er et hyggelig minne - og en slik hage vil jeg ha. En vakker hage, med mange gode minner.

Les mer om bonderoser her.

Claus Dalby er nylig ferdig med en ny bok om pioner og bonderoser.

4 kommentarer:

Mariann sa...

Disse tidlige peonene er flotte planter. Jeg har bare en, og min står ikke helt bra plassert. Den ville nok tjent på å bli flyttet. De andre peonene mine ser flotte ut i år, med masse knupper. Så de har visst likt vinteren i motsetning til en del andre planter.

Kari K sa...

Slike pioner var de fineste jeg visste da jeg var liten. Vi hadde ingen, så jeg begravde nesen i godlukt hos min beste venninne.
Og med det samme: Har du forslag til en robust klematis, som kanklarte i et gammelt epletre?

Pionspion sa...

Enig - pioner er fantastiske planter. Gleder meg til alle knoppene i hagen åpner seg i slutten av juni:-)
Tips til hardfør klematis: Alpeklematis. Stort mer hardført blir det vel ikke. Den blomstrer tidlig, så hvis du vil forlenge blomstringen kan du samplante den med en storblomstret klematis, for eksempel Rouge Cardinal. Den er helt nydelig! Du finner bilde av begge to inne på bloggen min. Lykke til!

Ekte Interiør sa...

Tusen takk for SUPERtips ang. terrassegulvet. Det skal jeg virkelig sjekke ut på svt. Spennende! Som vanlig nydelige blomster hos deg! :-)