tirsdag 24. mai 2011

Planlegging og fundering

Jeg har kost meg med planting i år - mange, mange stauder. Noen har jeg vært heldig og få av andre, men de fleste har jeg kjøpt. Målet er noen bed som er veldig, veldig fine - og som synes i front av hagen. Pionene kommer til å bli kjempefine i år - og alle har greid seg godt.

Jeg har plantet solhatt, geranium, stormarikåpe, hvite løyntnanshjerter, en ny pion, dagliljer, campanula, phlox, iris, riddersporer og salvie.


Jeg har noen georginer, sjokoladecosmos, mirakelblomst, skaugumbegonia og ett par roser som venter på en plass. I høst plantet jeg mye tulipaner og liljer og noen nye pioner. Mange av tulipanene har rett og slett ikke kommet opp - men liljene kommer og de står sammen med blant annet roser og pioner. Det blir spennende å se om de liker seg isammen - hvis ikke er det bare å begynne å grave, igjen!

Det er utolig spennende å se på haven som vokser frem og det er stadig nye ting å se - nye frøplanter som kommer og se hvordan ting passer sammen. Alt er ikke helt vellykket og noe må flyttes - men pytt sann. Noe skal jeg jo gjøre i sommer!

Det som er mest spennende nå er frøplantene som jeg sådde i fjor og som kan plantes om nå. De trives kjempegodt i mine hjemmelagede drivbenker. Det jeg er mest fornøyd med er at ett par valmuesøster har greid seg - og noen juleroser. Dessuten kommer flere solhatt og flere typer geranium - og det uten innsats fra meg i det hele tatt. Jeg bare strødde frø utover og der kommer de etter å ha liggi vinteren over.

Jeg er litt overrasket over at det ikke kommer noen stormarikåpe - men jeg mistenker fuglene for å ha spist opp frøene i høst. Da hadde jeg ikke noe lokk - lokket kom først nå i vår.

Dette er det jeg liker best med haven - å lage den. Jeg er storforbruker av hageprogram og hageblader - og bruker mye tid på planlegging - men sånn skal det være. Man kan selvsagt bli litt satt ut av danske og engelske hageprogram fordi jeg vet jo at uansett hva jeg gjør, så blir det ikke sånn som i de landene... vi tilpasser oss haven min og jeg!

8 kommentarer:

Helene sa...

Ja, det er dèt som er så fint med hage...det er alltid noe å holde på med..man blir aldri ferdig. Og stadig er det forandringer, gøy synes jeg!
Det ser jo ut som du har litt av en tumleplass å leke deg på, ser veldig koselig ut hos deg:o)

Jeg har forresten en Utmerkelse/Utfordring til deg på bloggen min..titt innom og se om du vil ta den:o)

Ha det fint så lenge!

Heleneklem;o)

LIVS LYST sa...

Hvis dette er deres hage og tun? For en herlig plass!!!! Og fin hage. Skjønner at du liker dette ;O)

Liv

Fru.Underberget sa...

En av de største lykkene på jord er å skape sin egen hage! Skjønner godt at du er storforbruker av hageblader og hageprogram, inspirasjon må man ha og så får man tilpasse det sin egen hage som du sier:-)
Så mange fine stauder du har plantet!! Blir nesten mo i knærne av alle navnene, løyntnanthjerte, stormarikåpe, pioner, iris, ridderspore mm. Dette blir sikkert noen kjempefine bed!
Ha en strålende hagedag:-)

krepsemor sa...

Jeg har hatt litt forskjellige erfaringer med løkplanting. Ikke alt som kommer opp! Men såing av stauder har vært veldig fruktbart =) Jeg har et par pallekarmer der jeg setter staudebarna til de er så store at de ikke forsvinner i bedet! Og jeg sår stauder hvert år, så det blir litt gjennomtrekk i pallekarmene, kan du si ;o) Det hyggeligste av alt er når vi kan begynne å plante ut, for da er det bare å velge og vrake =)
Bedene dine blir kjempeflotte!

Grethe 'gyldenlakk' sa...

Må prøve å finne litt tilbake til inspirasjonen. I fjor sådde jeg noen stauder, og det gikk bra (bl.a. maaange valmuesøstre). I år har jeg flere potter ute, men kun spirer i en av akeleiepottene foreløpig. Men det er kanskje fortsatt håp.... Ser ut som du har plass til mye planter! Det blir nok noen kjempefine bed!!!

Elisabeth sa...

Høres ut som hagen din blir et skue i sommer. Lykke til videre med alle prosjektene :)

Møkster Bu sa...

Peoner må jeg prøve i år! Spennende å se nå etterhvert hva som har klart seg siden i fjor.

Tulip sa...

Ja,koselig å planlegge hagen,
sant det!
Ikke alltid ting blir som en har tenkt...men det er jo litt av sjarmen!
Synes nå jeg!!!
Klem