tirsdag 31. juli 2012

Høstbestillingen 2012

Lilje Black Out  (5 stk) Lilje Black Out
Høyde: 120-130 cm
Blomstring: Aug-sept.
Løk str: 14-16
Lilje Purple Prince 5 stk Lilje Purple Prince Blomstrer:juni-september
Høyde:125
Løk:12-14
Narsiss Avalon  (10 stk) Narcisse Avalon
Høyde: ca 35 cm.
mars-april
Narsiss Mount Hood  (10 stk) Narcisse Mount Hood
Lang blomstringstid.
Høyde: ca 50 cm. Løk str: 14-16
Nyhet! Narciss Wave (10 stk) Narcisse Wave
Høyde 30-35 cm
NY! Allium Sphaerocephalon (25 stk) Allium Sphaerocephalon
Høyde: ca 60 cm. Løk str: 5-6
NY!Allium amp. Gracefull (5 stk) Allium amp.
Gracefull
Det er mulig at noen synes det er for tidlig å planlegge neste vårs blomstring – eller liljeblomstringen neste år. Det synes ikke jeg. Det ble for fristende – og det er nå jeg ser hvor jeg har “hull”. Det vil si – jeg har vel ikke hull, men usymmetri og behov for ommøblering!
Jeg ble så lei meg i år for at så og si alle tulipaner var spist av jordrotter at jeg nå har bestemt meg for å satse mer på narcissblomstring, allium og liljer. Det blir iallefall ikke spist av rådyr og jordrotter – jeg venter selvsagt på iberasneglens inntog, men det får briste eller bære!

Jeg skal ha ennå flere – men dette var det de hadde på hageglede.no. Zimtrade åpner sin høstkatalog 1. august. Så inntil da får dette være bra! Allium Aphaerocephalon hadde jeg i fjor – men de kom ikke igjen i år. Narcisse Mount Hood var en kjempesuksess i hagen i år – derfor flere av disse. De andre er nye og spennende for meg. Det er ingenting som en begynnende vårspiring! Den beste tiden på året synes jeg.

Alle bilder og produktbeskrivelser er fra hageglede.no – jeg håper det ikke blir feilleveranser i år. Jeg har noen dårlige erfaringer fra flere leverandører! Noen ganger er feil helt rett – mens andre ganger er feil helt, helt feil….

lørdag 28. juli 2012

Klematis–noen av mine erfaringer.

image Det å lykkes med klematis handler også om å plukke rett klematis til rett klima. Det er herdighetssoner på disse også. Hos meg gjelder bare klematis som blomstrer på årsgreiner – alle klematis fryser ned og da blir det bare blomster på de som blomstrer på årsgreier. De andre blir bare grønne busker!
En av klematisene frøys ikke ned i år, “Mrs Cholomondeley” – og det var første gang. Når den ikke fryser ned blir de første blomstene fyllte. Vakkert! Denne  hvite er flott og heter “Snowqueen” tror jeg og har det bra hos meg – begge to! Jeg har to eksemplarer av samme, på to forskjellige steder. De har stått noen år og de trenger noe tid på å bli store. Denne har begynt å legge på seg i år. Den står vedsiden av et plommetre og ser ut til å trives.

Jeg har også begynt å gjødsle dem samtidig med rosene – og det er ser også ut til å funke. Med rosegjødsel. Gjør ting enklere også. Jeg har bare seks klematis hittil – men det blir nok noen flere etterhvert tenker jeg! De er vakre når de begynner sånn midt i juli hos meg.
image image image

torsdag 26. juli 2012

Liljer–noen av mine erfaringer.

image Jeg har omtrent 11-12 forskjellige typer liljer. De første begynner i juni og de siste litt utpå høsten, august til september! I fjor var de veldig stygge – alle unntatt brannliljene.

Brannliljene er de gamle liljene som har stått på gården.
Sesongen i fjor var bløt, veldig bløt og det liker de ikke. Jeg trodde flere rett og slett var tapt. Det var de ikke – for i år har de vært veldig, veldig fine. Jeg har plantet dem sammen med pioner, andre sammen med stauder og roser og stauder. Det passer alle steder. Så lenge det ikke er for vått.

De har også blomstret lenge på grunn av det kalde været. Det jeg synes er vanskelig er å finne høyden på dem. Noen blir mye lengre enn de “skal” og andre blir kortere. Det må vel være slik at jeg må flytte disse også etter høyde – men dersom de flyttes er det ikke sikkert de blir samme høyden der… Jordforhold er også viktig for liljer.

De siste årene har jeg også begynt å gjødsle disse mer systematisk. De som er heldige får også kukompost på høsten – og det liker de godt. Liljer er en favoritt i hagen. Helt siden jeg var liten har jeg likt liljer!

Jeg sliter litt med liljebiller – men jeg har god hjelp fra husbonden til å knekke dem. Jeg dreper liljer fra tidlig vår til høsten. Det er selvsagt flest i begynnelsen av sesongen. Lakkrøde og ekle og jeg kniper dem med fingrene – bryr meg ikke lenger. Liljebillene skriker – men la deg ikke skremme! Hvis du slipper dem flyr de bare rett til liljene igjen! Jeg elsker liljene mine – og jeg tror det kommer til å komme flere! Jordrottene spiser dem ikke – så det er gode nyheter for de som er plaget av rotter!
image image
image image image

Vil du ha tips mot jordrotter?

image Det er iallefall verdt et forsøk? Ikke sant?

Min Constanse Spry ble nemlig utsatt for store jordrotteangrep i år. De har ikke spist opp røttene – bare bitt dem over… Hun var i ferd med å dø, men jeg gravde henne opp. Klippet røtter og topp og pottet henne i en rose. Der står hun og “kommer seg”! Det ser godt ut. Heldigvis hadde jeg to andre som også var utsatt for de samme rottene – men som greide seg bedre. Nevnte jeg at de har spist ca. 500 tulipaner…?
Min svigerfar har kjøpt remedier på Felleskjøpet mot jordrotter – men det ser ikke ut til å hjelpe nevneverdig. De spiste uansett tulipanene deres! Tulipaner spiser de rett og slett opp! Hvis det har hjulpet hos dem, så har de bare flytta videre opp i hagen til meg! Ekle dyr som kan holde seg i skogen med rådyr og ugress!

Et nytt tips av året er rekeskall – grav ned rester etter reker der du vet rottene er  - i hullet, i området osv… Det er ikke miljøfiendtlig – det er jordforbedring og rottene skal etter sigende hate reker. Lukten som utvikles gjenstår å se – men jeg tror det fort blir til jord!

onsdag 25. juli 2012

En vakker “spot” i hagen.

image Hage handler om å kunne se det vakre forbi det stygge. I min hage er det alltid noe som er stygt – og jeg øver meg på å se forbi det og heller se det som er vakkert!

Flammentanz” med “Rosa Helenea Hybrida” opp mot kirsebærtreet er vakkert. Rosa Helenea Hybrida er som en liten surprise der den slynger seg i kirsebærtreet. I fjor satt det 5 meter (minst) lange skudd opp i Kirsebærtreet og nå blomstrer den! Den dufter vidundelig og er virkelig en “må ha” rose i hagen. Min hage er ikke laget for “Lykkefund” – en annen Helenea rose, en slyngrose/rambler. Helenea Hybrida ble plantet før den kalde vinteren 2010/2011.
Den har altså greid seg igjennom to veldig tøffe vintere og står nå i hagen på tredje sommeren og blomster hemningsløst. En utrolig deilig plante! Til sammenligning har “Flammentanzen” slitt litt mer og det sier litt om Honningrosen som den også kalles. Forhåpentligvis tar den over kirsebærtreet fullstendig og gjør det til et rosetre!
image image
image image

tirsdag 24. juli 2012

For å ha en hage må man elske blomster, men man må også hate ugress!

image Ugress! Klengemaure, Åkervindel, Vassgress, Tistel, Løvetann, Engsoleie, Burot, Daunestle, Meldestokk, Kløver!
Jeg hadde alt! Mengder!

Innimellom alt fant jeg en “Ingrid Bergmann” i full blomst.
Ikke dårlig på en helt vanlig mandag! Dessuten ble det veldig fint – 4-5 trillebårlass etterpå. Det er litt mer enn det som kan ses her og heldigvis fikk jeg litt hjelp helt på slutten. Fint med litt hjelp!

Vassgress – Vassarve er ikke noe uskyldig ugress når det får stått en stund. Det tvinger andre blomster ned. Få det bort!

En venninne av meg lærte meg – at “for å ha en hage må man elske blomster – men man må også hate ugress”, og det er så sant som det er sagt!
image image image

Peace and love–mer perfekt!

image Jeg spurte mannen min forrige dagen hvilken rose han syntes er den aller peneste i hagen - og av ca. 100 roser valgte han denne.

Nå har han de siste dagene også fått stor sans for Rosa Helenea Hybrida - fordi den slynger seg rundt i kirsebærtreet, men jeg tror han fortsatt holder en knapp på denne!
“Peace” – kanskje en av de mest kjøpte rosene i verden. Den er pen – helt perfekt den også! Den har merkelig nok greid seg i hagen min, men den står i le og er flyttet flere ganger. Flere har dødd forresten!

Jeg kjøper nye og i år kjøpte jeg to for 49,90 pr. stk. Det går jo an da! “Peace” er sammen med “Queen Elisabeth” – en av de første rosene jeg kjøpte og som døde, gang på gang… det er fordi den egentlig er helt feil i min hage – derfor kjøpte jeg to til i år… Lurt? Ja! Fordi den er så peeeeen! Når jeg nå også kan mer om jord, gjødsel, klipping og stell er det noe lettere å få den til. Mye makt i kunnskap!

“Peace” ble introdusert etter 2. verdenskrig og er fortsatt en populær stilkrose. Selges i tusenvis hvert år – og like mange dør… trallala! Det er ikke verre enn å kjøpe noen Margeritter – eller andre sommerblomster. Kan like gjerne kjøpe en rose da – ikke sant? Hvis du er heldig blir den jo fin til neste år også! To har greid seg flott i år og de har fått litt ekstra stell, gjødsel og kjærlighet. Det hjelper det!

Du kan lese mer om “Peace” her. På planteguiden til NRK står det at den er H5 – men det er bare under gode vintere! Tenker jeg ville satt en knapp på H4 +.
image image Rosa “Peace”. Stilkrose H4(H5). Meilland siden 1945. Svak lukt. Gul/kremgul med røde kanter. Kraftig stilkrose dersom den trives.

mandag 23. juli 2012

Roser i krukke - mine erfaringer så langt.

image Mange lurer på og mange spør om man kan ha roser i krukker – og det kan man.

Jeg har mange års erfaring og vil gjerne dele disse med dere!

Flammentanzen som står i tønna står der på 5. sommeren!
[DSC_0024[2].jpg][P5260005_edited[2].jpg]image
Flammentanz er en klatrerose og egentlig er det litt dumt på ha en klatrerose i krukke – men jeg ville så gjerne ha en Flammentanz og jeg hadde ingen steder å sette den. Så, da jeg fant tønna i kjelleren ble det sånn. En gammel sherrytønne – ekte saker! Mannen blir litt mishandlet hver høst og vår når tønna kjøres inn og ut! Han bruker sekketralle og er temmelig krok. Foreløpig har han ikke nekta!
      image   image  image
  • Planting: Ingen roser er herdige i krukker! Du kan ha flaks på de varmeste stedene i norge – men det lønner seg å gjøre noe med dem. Jeg er så heldig at jeg har en delvis varm garasje, men når det blir virkelig kaldt blir det så kaldt at vannet fryser i rørene – men rosene holder allikevel. Så langt! De to kaldeste vinterene har gått bra. En av de siste vinterene hadde vi 28 minus.
  • Vinteroppbevaring: Jeg har alle krukkene på trepaller og de har litt lys fra et lite vindu. De første årene satte jeg garasjedøren opp på våren for å slippe lyset inn – men de siste årene har jeg båret krukkene ut ca. 1. mars. Vårtørka er det verste for roser – også de som står i krukker. Jeg er nøye med vanningen med rosene i krukker. De må ikke tørke inn!
    imageimageimageimage
  • Jord: Det er viktig med god jord som start. Kukompost, leirjord, sand og plantejord. Hvis du har hagekompost liker de veldig godt det også! Det er viktig at det blir god struktur på jorda – at den ikke blir for tung eller for porøs!
  • Krukke: Det er viktig at krukka er stor nok – dyp nok. Rosen bør dekkes over podestedet også her. De krukkene som er store nok får også de fineste rosene! Jo større krukka er – desto større blir rosa. Hvis du velger buskroser / busklignende stilkroser som jeg har kan de bli ganske store og de må da formklippes.
  • Krukka skal ha duk i bunn – et lag med leca og ny duk før du fyller jord i krukka. Da unngår du dreneringsproblemer. Noen blander bleiefyllstoff eller annet i jorda for å holde på vannet – det har jeg aldri gjort.
            image     image
  • De fleste rosene jeg har i krukker er roser som ikke er særlig herdige hos meg. Eks. Queen Elisabeth, Eden Rose –85, Ghita Renassainse, Grace, Graham Thomas, Winchester Cathedral, Queen of Sweden og Lady of Sharlotte – ja, også Flammentanz da…. Jeg har tilsammen 16 roser i krukker. Flere har jeg hatt i flere år – samlingen er utvidet i år med Queen of Sweden og Lady of Sharlotte.
  • Jeg vanner ikke om vinteren – det gjorde jeg de første årene, men det er nok bedre at de får nok vann hele høsten og er sterke når de blir satt inn når frosten setter inn. De tåler litt frost, både høst og vår.
  • Som sagt tar jeg dem ut tidlig om våren – og i år frøys de skikkelig på de nye skuddene sine og de så stusselige ut, men de kom tilbake og er finere enn noen gang i krukkene sine! De setter nye skudd der hvor de fryser.
  • Jeg gjødsler mye! Rosegjødsel. De fikk første runde i mars, april, mail, juni. I år fikk også noen hagekompost! Det likte de veldig, veldig godt. Særlig Grace som er en Austinrose, regnsterk sådann, er blitt kjempestor, sunn og frisk. Jeg tror det beste er å etterfylle med kompostjord!
  • Jeg har problemer med maur i særlig en av krukkene – og det liker de ikke. Ghita Renaissance er skikkelig pjusk. Stråleflekk har den også fått! Den var helt superfin helt til maur tok over. Jeg tror det blir for varmt i potta rett og slett – så i tillegg til sprøyting mot stråleflekk, har jeg også spandert maurkverk! Vi får se hvordan det går. Jeg slurvet med plantingen av de rosene – jeg hadde ikke leca og de fikk heller ikke duk. Duk og leca hindrer maur å komme inn. Det lønner seg ikke å slurve. Nå må jeg kanskje bytte jord på rosa igjen og det blir mye mer jobb enn å plante skikkelig første gang!
  • Jeg vet at noen – særlig de som bor på de varmeste strøkene i landet har krukka ute på vinteren. Krukka må da være frostsikker. Den må stå luftig og ikke kunne fylles med vann/is. Gjerne på et lunt sted, på isopor og kanskje med glava rundt slik at den blir isolert. Dersom de står innerst i garasjen – tror jeg at det kan gå bra. De fleste har jo en garasje nå. Jeg tror det viktigste er at de ikke blir stående i våt jord som fryser i krukka.
image
Jeg ser av bildene at det er få bilder av rosene i full blomst – men jeg kan love dere, de er fine. Det er ikke bare noe jeg sier Smilefjes.

søndag 22. juli 2012

22. juli 2012

image Det passet ikke med noen andre innlegg i dag, selv om jeg har laget noen. Det er for fælt å tenke på hva som skjedde i fjor – rettssaken som har pågått i vår og alle som har mistet barna sine eller andre kjære! Det er sånn at jeg ikke helt greier å ta det inn fortsatt. Det er for fælt – for mye! Det skal ikke skje – men det skjedde og mange, mange må leve med alt det som følger med. Avisoppslagene, bilder, repotasjer. Det går ikke å beskytte seg mot det. Selv på hagebloggene!

Hvordan lever man videre når sånt skjer? Hvordan er det mulig? Alle gode tanker!

lørdag 21. juli 2012

Perfekt!

image Denne dronningen får lov å være i hagen min, selv om den er en pingle!

Den er en av de første rosene jeg kjøpte – fra bildet, på impuls i plantesenteret. Synd at den ikke dufter.

Dette prakteksemplaret står ved trappa – fordi den er så pen. I en krukke. Den overlever ikke ute hos meg.
“Queen Elisabeth” er en klaserose, sone H4. Kostet hele kr. 49,50 på salg og ny i år – den forrige tørket ut i kjelleren for to år siden. Så da lærte jeg det! Den må ut tidlig om våren! Den trenger gjødsel og vann – kjærlighet og stell. Men så blir den fin og blomstrer helt til frosten. Den forrige jeg hadde ble stor, selv om den sto i krukke!
 
Jeg er jo ingen “rosa person”. Det vet alle som kjenner meg – alle klær, sko og vesker er sorte. Når det gjelder blomster er det noe annet! Jeg elsker rosa roser – og liker mindre de røde, orange og gule. Det synes i hagen min! Favoritten er det som engelskmennene kaller “Blush pink”. Lyse rosa – babyrosa! Datteren min fikk det ikke – bare hagen!

“Queen Elisabeth” kan du lese mer om her.
image image image