lørdag 28. juli 2012

Klematis–noen av mine erfaringer.

image Det å lykkes med klematis handler også om å plukke rett klematis til rett klima. Det er herdighetssoner på disse også. Hos meg gjelder bare klematis som blomstrer på årsgreiner – alle klematis fryser ned og da blir det bare blomster på de som blomstrer på årsgreier. De andre blir bare grønne busker!
En av klematisene frøys ikke ned i år, “Mrs Cholomondeley” – og det var første gang. Når den ikke fryser ned blir de første blomstene fyllte. Vakkert! Denne  hvite er flott og heter “Snowqueen” tror jeg og har det bra hos meg – begge to! Jeg har to eksemplarer av samme, på to forskjellige steder. De har stått noen år og de trenger noe tid på å bli store. Denne har begynt å legge på seg i år. Den står vedsiden av et plommetre og ser ut til å trives.

Jeg har også begynt å gjødsle dem samtidig med rosene – og det er ser også ut til å funke. Med rosegjødsel. Gjør ting enklere også. Jeg har bare seks klematis hittil – men det blir nok noen flere etterhvert tenker jeg! De er vakre når de begynner sånn midt i juli hos meg.
image image image

6 kommentarer:

liven sa...

Flotte klematis....har kjøpt meg en ny i år....den står i urne, så spennende om denklarer seg!

ha en fi lørdag :)

Sologbolig sa...

Flotte klematis!! Eg kjøpte meg nok ein gang klematis i vår (Lilla....husker ikkje navnet i farta). Den vokser og det er noen ørsmå knopper på den. De eg har kjøpt tidligere har eg ikkje fått hverken til å blomstre eller overleve. Ha ei fin helg !

Vigdis sa...

Flotte klematis! Fint med noen tips. klematis kan være lunefull.

Edgar sa...

Vakkert med klematis, og fine sorter du viser!
I år har jeg plantet C. montana, må prøve ihvertfall, selv om den ikke er så herdig.
C. alpina og den fyllte C. macropetala har jeg overvintret utendørs i krukke uten problemer.

Underberget sa...

Fine klematis du har! Mine to Jackmani klematiser jeg kjøpte i fjor har dessverre ikke innfridd forventingene. Vet ikke om det er sorten eller stellet de har fått som gjør at de ikke trives hos meg.. Mulig jeg bytter dem ut med humle eller roser til å ha i portalen ved kjøkkenhagen. Ønsker deg en fortsatt fin søndagskveld. Klem fra Berit

Margrethe sa...

Nyter bildene dine av Klematis. Jeg får aldri mine til. Og jeg kan ikke skylde på klima. Men jeg kan jo ikke gi meg :-).