mandag 23. juli 2012

Roser i krukke - mine erfaringer så langt.

image Mange lurer på og mange spør om man kan ha roser i krukker – og det kan man.

Jeg har mange års erfaring og vil gjerne dele disse med dere!

Flammentanzen som står i tønna står der på 5. sommeren!
[DSC_0024[2].jpg][P5260005_edited[2].jpg]image
Flammentanz er en klatrerose og egentlig er det litt dumt på ha en klatrerose i krukke – men jeg ville så gjerne ha en Flammentanz og jeg hadde ingen steder å sette den. Så, da jeg fant tønna i kjelleren ble det sånn. En gammel sherrytønne – ekte saker! Mannen blir litt mishandlet hver høst og vår når tønna kjøres inn og ut! Han bruker sekketralle og er temmelig krok. Foreløpig har han ikke nekta!
      image   image  image
 • Planting: Ingen roser er herdige i krukker! Du kan ha flaks på de varmeste stedene i norge – men det lønner seg å gjøre noe med dem. Jeg er så heldig at jeg har en delvis varm garasje, men når det blir virkelig kaldt blir det så kaldt at vannet fryser i rørene – men rosene holder allikevel. Så langt! De to kaldeste vinterene har gått bra. En av de siste vinterene hadde vi 28 minus.
 • Vinteroppbevaring: Jeg har alle krukkene på trepaller og de har litt lys fra et lite vindu. De første årene satte jeg garasjedøren opp på våren for å slippe lyset inn – men de siste årene har jeg båret krukkene ut ca. 1. mars. Vårtørka er det verste for roser – også de som står i krukker. Jeg er nøye med vanningen med rosene i krukker. De må ikke tørke inn!
    imageimageimageimage
 • Jord: Det er viktig med god jord som start. Kukompost, leirjord, sand og plantejord. Hvis du har hagekompost liker de veldig godt det også! Det er viktig at det blir god struktur på jorda – at den ikke blir for tung eller for porøs!
 • Krukke: Det er viktig at krukka er stor nok – dyp nok. Rosen bør dekkes over podestedet også her. De krukkene som er store nok får også de fineste rosene! Jo større krukka er – desto større blir rosa. Hvis du velger buskroser / busklignende stilkroser som jeg har kan de bli ganske store og de må da formklippes.
 • Krukka skal ha duk i bunn – et lag med leca og ny duk før du fyller jord i krukka. Da unngår du dreneringsproblemer. Noen blander bleiefyllstoff eller annet i jorda for å holde på vannet – det har jeg aldri gjort.
            image     image
 • De fleste rosene jeg har i krukker er roser som ikke er særlig herdige hos meg. Eks. Queen Elisabeth, Eden Rose –85, Ghita Renassainse, Grace, Graham Thomas, Winchester Cathedral, Queen of Sweden og Lady of Sharlotte – ja, også Flammentanz da…. Jeg har tilsammen 16 roser i krukker. Flere har jeg hatt i flere år – samlingen er utvidet i år med Queen of Sweden og Lady of Sharlotte.
 • Jeg vanner ikke om vinteren – det gjorde jeg de første årene, men det er nok bedre at de får nok vann hele høsten og er sterke når de blir satt inn når frosten setter inn. De tåler litt frost, både høst og vår.
 • Som sagt tar jeg dem ut tidlig om våren – og i år frøys de skikkelig på de nye skuddene sine og de så stusselige ut, men de kom tilbake og er finere enn noen gang i krukkene sine! De setter nye skudd der hvor de fryser.
 • Jeg gjødsler mye! Rosegjødsel. De fikk første runde i mars, april, mail, juni. I år fikk også noen hagekompost! Det likte de veldig, veldig godt. Særlig Grace som er en Austinrose, regnsterk sådann, er blitt kjempestor, sunn og frisk. Jeg tror det beste er å etterfylle med kompostjord!
 • Jeg har problemer med maur i særlig en av krukkene – og det liker de ikke. Ghita Renaissance er skikkelig pjusk. Stråleflekk har den også fått! Den var helt superfin helt til maur tok over. Jeg tror det blir for varmt i potta rett og slett – så i tillegg til sprøyting mot stråleflekk, har jeg også spandert maurkverk! Vi får se hvordan det går. Jeg slurvet med plantingen av de rosene – jeg hadde ikke leca og de fikk heller ikke duk. Duk og leca hindrer maur å komme inn. Det lønner seg ikke å slurve. Nå må jeg kanskje bytte jord på rosa igjen og det blir mye mer jobb enn å plante skikkelig første gang!
 • Jeg vet at noen – særlig de som bor på de varmeste strøkene i landet har krukka ute på vinteren. Krukka må da være frostsikker. Den må stå luftig og ikke kunne fylles med vann/is. Gjerne på et lunt sted, på isopor og kanskje med glava rundt slik at den blir isolert. Dersom de står innerst i garasjen – tror jeg at det kan gå bra. De fleste har jo en garasje nå. Jeg tror det viktigste er at de ikke blir stående i våt jord som fryser i krukka.
image
Jeg ser av bildene at det er få bilder av rosene i full blomst – men jeg kan love dere, de er fine. Det er ikke bare noe jeg sier Smilefjes.

5 kommentarer:

stallnilsen sa...

Jøss så flott, det har æ aldri tengt på og ha rosene i krukker,takk for at du deler din erfaring med oss :)

Hilsen Lisbeth ;)

Underberget sa...

Dette var et skikkelig fint og informativt innlegg! Du har virkelig fått mye erfaring når det gjelder roser:-) Jeg får komme tilbake og lese mer når jeg har bedre tid.. Nå må jeg bade og legge barn. Ha en god kveld videre, klem fra Berit.

Villrose sa...

Flott artikkel! Jeg har en Bonica i frostfri krukke, som får stå ute uten noen tiltak. Resten overvintrer i (omtrent)frostfritt drivhus. Best det, etter at jeg klarte å kverke noen fine Austinroser....

Bjørg sa...

Når bør man ta inn krukken før vinteren? Tror jammen jeg skal prøve dette i år!

E.volle@online.no sa...

Hei! Jeg har to roser som har overvintret i potte og som nå har fått rosa skudd. Jeg fjernet døde blader og rotet litt i jorden, som var porer og fin. Men, bør jeg vanne nå eller hva skal jeg gjøre? Hvis vanning, med gjødsel? I fjor brukte jeg superba gjødsel (ser ut som sukker) og jeg har aldri hatt så flotte blomster, hadde to "Ynde" somblomstret helt fenomenalt - og jeg brukte den gjødselen på alle plantene faktisk.
Jeg ville bli veldig glad for svar på dette med vanningen.
Mvh Ellen