fredag 20. juli 2012

Celestial–kanskje min favorittrose!

image

Rosa alba ’Celestial’ (syn 'Célstè') (ca 1800) Kraftig blomsterrik buskrose i lyserødt med dekorativt bladverk med blågrått skjær som uthever blomstene. H5 - 1, 5 x 1,5 m (kilde: Hesleberg gartneri).

Rosa Alba Suaveolens (i kultur siden før 1750)
(kilde: Hesleberg gartneri)

Albarosene består av rikt forgrenede, kraftige busker med sommerflor. Veksten er opprett med litt overhengende grener. Buskene trenger lite stell. Alle Albarosene utenom Hurdalsrosa har en sterk og behagelig duft. Buskene trenger normalt bare å vannes i planteåret. En gjødsling om våren er nok. Grenene bør kortes ned med 1/3 tidlig om våren og tynnes ut med 4-5 års mellomrom. Albarosene er det beste valg for litt skyggefulle og nordvendte vokseplasser. Alle sortene er hardføre, friske og robuste. Blomstene er godt egnet til snitt. Lite torner. Bruksområder: enhver plass man kan tenke seg å ha en prydbusk. Som solitær, buskas, grupper, hekk og noen som klatreroser.
image Den første ble plantet inn i 2010 og den fikk en meget tøff start med vinteren 2010/2011 – to nye ble plantet inn i 2011 og står nå i inngangen av hagen. Alle buskerne er utrolig flotte!  Den må klippes litt i år etter at blomstringen er ferdig. Jeg tror det er litt lurt å pynteklippe litt de første årene “klipp til en pen busk” som det står i hagebøkene!

De får gjødsling en gang i året – og noen får litt ekstra hvis de er litt pjusk. Denne fikk litt flytende gjødsel et par gang i juni fordi den så litt “blodfattig” ut.
Andre gode eksempler på Albaroser er: Felicite Parmentier, Maidens blush – deilig og rosa er de alle sammen! Dufter som en drøm.

4 kommentarer:

Mariann sa...

Nydelig rose! Skjønner godt at det er en favoritt.
God helg!

Villrose sa...

Oi! Og den har jeg ikke, engang! Har hele tiden svirret litt rundt den uten å slå til. Favorittrose, altså. Hvorfor??

Min Verden sa...

Fordi den er så pen og stor og vakker og dufter og takknemlig type! Dessuten har den mange, mange blomster og er pen fra den sette knopp. Den har også vist seg å være ganske regnsterk - men jeg må klippe den litt mer! :)

Tigertina sa...

Detta var virkelig en skjønnhet ja :D