torsdag 14. juli 2011

Mine burgunderrøde liljer.

image De som har fulgt meg noen år vet at disse liljene opprinnelig ble plantet som gule og orange liljer og dette bedet var min første beplantning i denne hagen. De ble foret med fersk beinfarse (omtrent som beinmel Smilefjes som blunker) – og vi tror at det har skjedd noe med jorda og løkene. Hvis jeg flytter liljene over et annet sted så blir de orange.  Det er asia-liljer, men jeg aner ikke hva de heter. Dette var før jeg skjønte at det var viktig.
Disse må derfor bare stå der de står – selv om det er trangt. Jeg napper litt opp etterhvert som det blir altfor trangt. De liker seg trangt forresten – og i dag får de litt kunstgjødsel eller kumpost, alt etter hva jeg har for hånden.

De blomstrer i nesten hele juli måned og står i sydveggen, inntil murveggen. Tørker en gang i blant – men kviknet fort til når de får litt vann. Litt bleke blir de av sola – men det har ikke vært noe stort problem i år!

Jeg skulle ønske jeg kunne plante de inn sammen med noen rosa roser for eksempel – men jeg får nok finne noen andre.

Liljer er forresten en av mine favorittplanter – inne og ute! Jeg plantet mange i fjor – og i et av bedene er det en kjempesuksess – i det andre en tragedie. De siste har rett og slett råtnet tror jeg… litt beinmel må kjøpes (ikke beinfarse – trallala). Liljebillene har ikke vært så hissige i år – men jeg har god hjelp av mannen til å fange disse lakkrøde billene som spiser liljene mine! Dessuten var vårtørka/frosten  sikkert ikke det beste som kunne skje liljebiller. For meg var det en lykke. Liljebillene har to naturlige fiender – min mann og jeg!

3 kommentarer:

Hulda sa...

Utrolig flotte liljer!

Kari sa...

Nydelig farge på den liljen - det morsomste med hage er jo sånne små overraskelser...at en ny farge dukker opp, at en plante som sturer i et bed kvikner til i et annet, og at alt arbeidet vi legger ned av og til gir fantastiske overraskelser.
Ønsker deg en god hagedag :)

Fru.Underberget sa...

Fantastisk rosafarge! Så gøy at du fikk tryllet dem fra orange til rosa:-) Jeg like rogså godt lijer, men kan bare ha de ute siden jeg er så allergisk..