torsdag 7. april 2011

Se opp for hagetips!

Aftenposten i dag har en liten grafikk om beskjæring av planter, busker og trær. Utover våren nå vil det komme mange nyttige og unyttige tips til stell av hagen. Hvis du virkelig vil unngå å gjøre store feil bør du søke i litteratur - hagebøker / rosebøker/ pelargoniabøker osv.


Mange av bibliotekene har flotte bøker, hvis du ikke har lyst til å kjøpe alt. Bøkene kan fremstå som noe kostbare, men jeg sier som faren min - hobby kan ikke måles i penger!

Trær kan jeg ingenting om - men du bør være litt obs på roseklippe-rådene. Det er stor forskjell på hvordan roser skal klippes. Dessuten skal man ikke - ikke klippe roser før det er museører på bjørka (det har de nå endret). Da er det helt sikkert varmt nok. Gjødsel kan du begynne med allerede nå - april, mai, juni - også er det også forskjell på remonterende roser og engangsblomstrende ifht. gjødsel. Klipp og gjødsel er viktig for sommerens blomstring. Gjødselstopp er viktig for at rosen skal greie seg gjennom neste vinter.

Hilsen Hanne

1 kommentar:

mona.z sa...

Takker for tips:) Selv har jeg klippet mine roser lenge før bjørka får grønne spirer, og de har klart seg fint. Nå verker jeg i fingrene etter å klippe både klatre og stilkroser. Ser det har brutt ut skudd på flere av disse. Nå har vel telen gått her på Os, så vi får gjødsle litt forsiktig med hønsegjødsel. Pleier vanligvis å bruke kugjødselkompost som jeg kjøper på hagesenteret, men hønsegjødsel skal jo være bra. Må fortynnes i mye vann, har drept mange planter med for sterk hønsegjødsel. Jeg har mange vårblomster i bunnen av rosebedet, er litt redd for at de vil ta skade av for sterk gjødsling. Merker at våren ligger ca 3-4 ukker på etterskudd, i forhold til de siste 10-15 årene. Beklager veeeeldig lang kommentar, klem:)