tirsdag 12. mars 2013

Gode stauder til rosene (min smak)

Valg av stauder er vanskelig – men kan trenes opp. Det er iallefall min erfaring. Mens jeg venter på våren kan jeg like gjerne forsøke å spre litt inspirasjon! Flere av staudene har jeg kjøpt først og fremst for bladene sin skyld. For eksempel den første: Alunrot. Denne heter “Purpur Palace” – og jeg kjøpte mange i fjor. Etter noen år kan jeg begynne å dele stauder og bruke dem rundt i flere bed.
image image
image image image
image image image
image image
Videre har jeg som favoritter Stormarikåpe, klokker, revebjeller, prydsvinerot, floks, asters, prestekrager, geranium – flere typer, blå og rosa, klematis, liljer og pioner. De siste er riktig lurt til engangsblomstrende roser. Først kommer pionene, så rosene, så liljene og til sist klematis. Jeg har jo ikke greid å gjennomføre dette – men jeg er på vi et sted. Tror jeg iallefall! Underveis har jeg det iallefall moro!

Sist sommer plantet jeg til et stort bed med blodhassel, syrinhortensia, engangsblomstrende roser, en klematis, alunrot, forglemmegei, løkplanter. Meningen er at alunros og blodhassel skal pynte med bladverket. Forglemmegei begynner, sammen med løkblomstene. Roser og geranium (Rozanne - remonterende geranium) sammen med marikåper med blomstring tidlig på sommeren og flott bladverk utover. Så kommer revebjeller utpå sommeren, med en klematis opp i hasselen og  syrinhortensia… – så vil det vise seg under sommeren om det blir bare rot – eller om det blir fint… Jeg venter og venter…

3 kommentarer:

Annes hageverden sa...

Fine bilder av flotte planter.Så flink du har vært til å organisere. Hos meg er det bare rot, men har tenkt å flytte planter til våren. Og når man venter på noe fint.... Ha en fin dag!

Jannibele sa...

Vi har mange felles favoritter:) Lykke til det nye bedet. Du får legge ut bilder når tiden er inne. Blir det rot, er det jo bare å flytte på det. En del av moroa:)

Torill sa...

Heisan. Ja det er alltid spennande å følgja med på samanplantinger ein har planta. Ser ut som fine farger og planter saman når eg ser på dei fine bileta dine. Og så kan ein jo flytte planter om det trengst !! Ha det godt.