søndag 7. august 2011

Ikke utsett lukinga!

image Jeg har oppigjennom lest mye om luking – når og hvordan. Min erfaring er at man bør luke hele tiden – og ikke utsette høstlukingen til våren. Noen mener at det ikke er nødvendig å luke på høsten, men etter å ha forsøkt begge deler har jeg nå kommet frem til at luking er lurt om høsten.
Den viktigste grunnen er å se forskjell på stauder og ugress og at ikke ugresset får satt frø. Jeg har også kommet frem til at det om våren er lurt å vente bittelitt for å se om det er frøplanter fra staudene i fjor, som kommer av seg selv. Det betyr at jeg luker bare det som jeg er absolutt sikker på er ugress. For eksempel løvetann, engsoleie, kveke og skvallerkål. En skikkelig luking på høsten gjør at det blir mindre utgress på våren. Jeg lar også brenneslene stå litt fordi disse blant annet gjør rosejorda godt. 

3 kommentarer:

Fru.Underberget sa...

Uff ja, luking er noe vi ikke kommer utenom i hagen... Jeg er litt fasinert av de som dyrker etter månefasene, i følge den filosofien skal visstnok lukingen kunne gå lettere og skjeldnere ved å luke ved div månefaser. Selv har jeg ikke satt meg så mye inn i temaet ennå, men det "vaker" i bakhodet.

marit´s,,, sa...

Jeg er enig med deg ,luke litt etterhvert som det dukker opp.

Jeg lar grønsaksblanter og sommerblomster stå til våren for da blir mye av næringsstoffene igjen i jorda.

Ha en fin søndag ,Marit.

Kari sa...

Ja, den lukinga er en liten vitenskap i seg selv. Av og til er den noe herk, men like ofte sjelebot og avspenning :)