fredag 26. august 2011

Solhatt–Echinacea purpurea

image Dette er en fantastisk staude som har fått plass mange steder i hagen min nå. Det virker som om den bruker noe tid på å bli voksen og stor – men den er en hardhaus og sommerfuglene elsker den.
Denne har jeg sådd selv og det er første gangen den blomstrer i år. Jeg mener denne het  “Magnus”.
Dette er en av staudene jeg sådde i september og som jeg har plantet ut i hagen nå. Typen jeg sådde i fjor er “Parasol”. Ganske små ennå – men store nok til ikke å bli luket vekk som ugress. Solhatt gjør seg veldig godt ved siden av rosene og floks. Jeg har en hvit type også (White Swan) som kommer seg fint og en grønn med sort topp som heter “Green Wizard”, hvis jeg ikke husker helt feil. Den ble også sådd i september i fjor – men det var bare to planter som kom. En av de to er dessverre “borte”. Det kan tenkes at den er lukt bort, kanskje….

Solhatten er jo både en prydplante og en nytteplante for de som liker det. Solhatt er brukt som medisin i århundrer, som uttrekk i sprit og som te. Jeg bare nyter synet av den i hagen. Ingen får lov til å legge denne på sprit, nei!

1 kommentar:

Fru.Underberget sa...

Nydelig solhatt! Jeg har aldri sådd stauder fra frø. Du sier du gjør det i september, gjelder det alle typer eller kan det like gjerne gjøres om våren? Sår du dem i kasser ute da? Skal nemlig så både ridderspore, akeleie, malva og en del annet som jeg har tatt frø av og er takknemlig for tips:-)